Site icon svakodnevno.me

Razlika između toplotnog i toplinskog udara, simptomi i prva pomoć

Razlika između toplotnog i toplinskog udara, simptomi i prva pomoć

Meteorolozi su za danas najavili početak toplinskog vala u Hrvatskoj. Temperature će se penjati do 35 stupnjeva, a ponegdje, u kninskoj regiji, i više. Najteže bi trebalo biti u subotu, a od nedjelje se očekuje popuštanje vrućina u kontinentalnoj Hrvatskoj uz lokalne pljuskove.
Kako je jučer najavio DHMZ, upozorenje za “veliku opasnost od toplinskog vala koji bi mogao djelovati na zdravlje ljudi” za četvrtak je izdano za Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin i Rijeku. U petak se najviše temperature očekuju u Rijeci, za koju je izdano upozorenje “vrlo velike opasnosti”, a visoke temperature očekuju se i u dalmatinskim gradovima – Splitu i Dubrovniku. Najviša temperatura ikad izmjerena u našim krajevima je 42.8 stupnjeva. Dogodilo se to 4. kolovoza 1981. na postaji Ploče, izvještava HINA.
Prepoznaj kada ti je zbog vrućine ugroženo i kako reagirati
Toplotni udar obično nastaje zbog izravnog izlaganja suncu. Toplinski udar nastaje zbog izlaganja visokim temperaturama i može se dogoditi nakon samo nekoliko minuta izloženosti, ali i kao rezultat cijelog dana tijekom kojeg si pomalo izložena visokoj temperaturi, nema pravila. Duga razdoblja vrućina mogu biti još opasnija od naglog vala, jer je teže shvatiti ozbiljnost simptoma. Važno je redovito se umivati i piti pomalo tekućinu kroz cijeli dan
Simptomi toplotnog udara
Teško znojenje s hladnom, vlažnom kožom.
Glavobolja
Umor
Žeđ
Mučnina
Nesvjestica
Tamna mokraća
Prva pomoć: Obično nastaje zbog izravnog izlaganja suncu. Odmah skloni osobu u rashlađenu prostoriju ili u hlad. Rashladi je tuširanjem hladnom vodom ili mokrim ručnicima, koje možeš ostaviti na tijelu kao hladan oblog 10-ak minuta. Omogući osobi da legne i ako je pri svijesti, ponudi joj tekućinu, najbolje vodu. Odmah je odvedi liječniku.

Možda te zanima…

Prva pomoć kod sunčanice: Pojedi nešto slano i pij vodu malim gutljajima

Hrana

Simptomi toplinskog udara
Visoka temperatura i osjećaj groznice
Vruća, suha i crvena koža, bez znojenja
Ubrzan puls
Teško i plitko disanje
Vrtoglavica
Žeđ
Mučnina i/ili povraćanje
Zbunjenost, iracionalno ponašanje
Nesvjestica
Prva pomoć: Toplinski udar nastaje zbog izlaganja visokim temperaturama. Odmah treba rashladiti osobu te, ako je pri svijesti, ponuditi joj tekućine – najbolje običnu vodu ili prirodne sokove, odnosno blage bistre juhe te potražiti liječničku pomoć.

Možda te zanima…

Jednostavan trik uz koji ćeš otkriti stanje svoje kože

Zdravlje



Source link

Exit mobile version