Site icon svakodnevno.me

Skandal u Beogradu: Umjesto cjepiva protiv tuberkuloze, 600 beba dobilo fiziološku otopinu

Skandal u Beogradu: Umjesto cjepiva protiv tuberkuloze, 600 beba dobilo fiziološku otopinu

Umjesto BCG cjepiva (protiv tuberkuloze) 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo je fiziološku otopinu, rekla je novopostavljena ministrica zdravstva Srbije Danica Grujičić, javlja N1.

Iz zdravstvene ustanove su izjavili kako je fiziološka otopina umjesto cjepiva bebama dana između 16. rujna i 19. listopada. Ministrica je smirila javnost poručujući da djeca zbog toga nisu ugrožena te kako će pravo cjepivo dobiti u narednom periodu. 

– U toj fiziološkoj otopini nije bilo aktivne tvari, niti drugih materijala koji bi eventualno mogli biti razlog pojave alergije i slično – rekla je Grujičić.

Ona je objasnila kako je propust napravila jedna osoba i da je zabuna nastala u tome što se kod Torlakova cjepiva u jednoj kutiji pakiraju i aktivna tvar i otopine, dok je kod bugarskog cjepiva u jednoj kutiji otopina, a u drugoj aktivna tvar.

– Kada je greška utvrđena, odmah je pozvana inspekcija, napravljen je popis sve djece koja su u tom periodu rođena u GAK Narodni front, napravljen je spisak roditelja, Batut je na sebe preuzeo obavještavanje roditelje u unutrašnjosti i domove zdravlja u unutrašnjosti, gdje će u narednim mjesecima ta djeca dobiti potrebno cjepivo“, rekla je nova ministrica. 

Grujičić je istakla da je direktor GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version