Site icon svakodnevno.me

15 znakova upozorenja da te partner kontrolira

15 znakova upozorenja da te partner kontrolira

Mnogim ženama dugo treba da shvate da ih suprug ili partner kontrolira. Kad ih neka bliska osoba upozori da njegovo ponašanje prema njoj nije primjereno ona obično kaže: “On se tako ponaša jer mu je stal do mene, brine se”. Razlika između brižnog i kontrolirajućeg muža postoji i ukratko se može svesti na to što će ti brižni dopuštati da sama donosiš odluke, a kontrolirajući će te mučiti krivnjom i vršiti pritisak na tebe dok ne odabereš ono što on želi.
Donna Andersen, autorica “Seduced by a Sociopath” i osnivačica Lovefraud Education and Recovery, objašnjava: “Kontroliranje ne počinje naglo. U početku te tretira kao zlato, a zatim te polako počinje kritizirati i ne odobravati i tvoje postupke”. Muž s kontrolirajućim ponašanjem može te spriječiti da se viđaš s bliskim prijateljima i članovima obitelji. Kad se ne ponašaš onako kako on želi uskratit će ti svoju ljubav i naklonost. “Kada prestaneš ići kamo želiš, raditi ono što želiš, ili čak odjevati ono što voliš jer se brineš što će ti on reći u braku si s kontrolorom”, kaže Andersen i otkriva još znakova po kojima možeš prepoznati da te partner pokušava kontrolirati, takvo ponašanje je emocionalno zlostavljanje.
 

1. Govori ti da sve što čini, radi samo u tvom najboljem interesu. Ti si odrasla žena. Bilo ti je i još uvijek je dobro bez njegovog vodstva u životu. Kada ti on govori što da radiš uz opravdanje da to radi u tvom najboljem interesu to je kontrolirajuće ponašanje, a to nikada nije u tvom interesu.
 
2. Ponekad se ponaša prema tebi kao da si kućni ljubimac. Dreseri štenaca kontroliraju njihovo ponašanje sistemom nagrade i kazne. Ako primjetiš slično ponašanje kod svog partnera, znaj da je uglavnom pitanje vremena kada će te pokušati kontrolirati udarcima.
 
3. Ako ne učiniš ono što on kaže, uskraćuje ti naklonost, šuti ili ti čak uskraćuje financije dok ne postigne svoje. Ovakvo ponašanje nije briga. Da mu je stalo do tebe, svejedno bi ti dao stvari koje su ti potrebne da se osjećaš sretno i sigurno. Tip koji ti uskraćuje naklonost, odbija razgovarati s tobom ili ti potencijalno uskraćuje novac je osoba koja te želi kontrolirati.
 
4. Ne osjećaš se sretno kao prije. To je često znak da se zapravo radi o kontrolirajućem ponašanju koje doživljavaš, a ne o brižnom ponašanju. Veliki faktor je ako se bojiš provoditi vrijeme s njim.
 
5. Stalno te odvaja od tvojih prijatelja. Ovo je jedan od najočitijih pokazatelja da je tvoj partner zlostavljač. Zlostavljači započinju s provođenjem svog plana uvjeravanjem svojih žrtava da prestanu razgovarati s obitelji i prijateljima. Ponekad čak idu toliko daleko da se osobno umiješaju i pokvare odnose s drugima. Ako to primijetiš to je crveni alrm i trebala bi reagirati. Moglo bi ti spasiti život.
 

Možda te zanima…

Ovaj tip žena je uvijek na meti manipulatora, ali to nije njihova krivica

Psiha i seks

 
6. Stvari koje on kontrolira zapravo ne čine veliku razliku u životu. Ako pokušava kontrolirati male stvari u vezi, to je znak da želi prijeći na veće stvari. Njemu nije stalo do tebe, nego do kontrole koju ima nad tobom.
 

7. Ne sluša te. Čovjek kojem je stalo do tebe, sluša što mu pričaš. Ako ti nameće svoje mišljenje i ne želi saslušati tvoju stranu, on je zlostavljač koji ti nanosi bol.
 
8. Govori da to radi “samo kako bi te učinio boljom”. U zdravoj vezi ne pokušavaš “poboljšati” svog partnera/partnericu. Ti nisi kuća. Ti nisi auto da bi te trebalo poboljšati.
 
9. Nesigurna si i ne vjeruješ vlastitim prosudbama. Ovo nije dobar znak. Shvati ovo kao očigledan znak da ga trebaš ostaviti jer petlja s tvojim umom i kontrolira te čineći da se osjećaš zbunjeno i beskorisno.

10. Ljudi te upozoravaju da te on kontrolira i govore ti da im se ne sviđa način kako se on ponaša prema tebi. Pogotovo, ako su ti tvoji prijatelji i članovi obitelji to istaknuli, poslušaj ih! Pokušavaju te spasiti od osobe koja te kontrolira!
 

Možda te zanima…

6 znakova da si u društvu emotivnog manipulatora

Psiha i seks

11. Hodaš kao po ljusci jajeta ili se brineš što će on misliti o svakoj sitnici. Ovo je znak da si pod kontrolom. Da je ono što on radi zapravo briga, ne bi “hodala na prstima okolo”. Umjesto toga, bilo bi ti ugodno razgovarati s njim o tome što te muči i kako se osjećaš.
 
12. Ako bolje razmisliš, dinamika između tebe i njega stvarno je iskrivljena. Nije normalno biti u vezi u kojoj on ima svu moć. Ako primijetiš da on sve kontrolira, a ti ga neprestano moliš i uvjeravaš kako bi postigla nešto što bi ti htjela, nešto nije u redu.
 

13. Nameće ti osjećaj krivnje. Ne samo da je ovo vrlo manipulativno ponašanje, već je i znak da moraš otići. Nikada se ne bi trebala osjećati loše jer radiš nešto na način koji tebe veseli. 
 
14. Prijeti verbalno ili gestama, ako ne napraviš ono što on želi. Ovo je definitivno zlostavljanje. Ako radi pretjerane geste poput prikupljanja papira za razvod, skidanja prstena, razbijanja stvari ili prijeti da će se ubiti to nije briga ni ljubav nego ucjena. Ako postane fizički nasilan, trebaš ga prijaviti policiji i odmah otići.
 
15. Osjećaš se loše. Slušaj svoje osjećaje i ako se osjećaš nelagodno zbog njegovog načina “brige”, to zapravo nije briga to je kontroliranje.



Source link

Exit mobile version