Site icon svakodnevno.me

Davis cup: Pique duguje Hrvatskoj dva milijuna dolara

Davis cup: Pique duguje Hrvatskoj dva milijuna dolara

Istina je, još nam nisu isplatili.

Priznala je to predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić u Rijeci nakon trijumfa Davis Cup reprezentacije nad Austrijom i plasmana u glavni turnir tog najdugovječnijeg natjecanja na svijetu, koji je Hrvatska dvaput i osvojila.

Duguje nam međunarodna teniska organizacija, ITF, i to dva milijuna dolara kao nagradu za prošlogodišnji plasman u polufinale. U studenom 2022. Hrvatska je u dramatičnom polufinalu izgubila od Australije 2-1, a pokal je osvojila Kanada. Igralo se u Malagi, što je dio reforme tog natjecanja, koju je uvela tvrtka Kosmos, od prije nekoliko godina vlasnik Davis Cupa. A osnivač Kosmosa bivši je Barcelonin nogometaš Gerard Pique (36).

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

No partnerstvo Kosmosa i ITF-a je pred krahom baš zbog neispunjavanja financijskih obveza Piqueove tvrtke. A tu su kolateralne žrtve i HTS i naši tenisači.

Konkretno, na račun saveza trebaju sjesti 663.000 dolara, a igrači koji su sudjelovali u pohodu na polufinale (Čilić, Ćorić, Mektić i Pavić) trebaju podijeliti dodatnih 1,34 milijuna dolara.

– Navodno bi do 15. veljače sve isplate trebale biti riješene i vjerujem da neće biti problema jer je ITF velika institucija, koja mora jamčiti za svoje aktivnosti i isplate – dodala je predsjednica za Sportske novosti.

Zanimljivo je bilo i čuti stav naših reprezentativaca oko ovakvog sustava Davis Cupa. Ivan Dodig smatra da je stari format nemjerljivo bolji i želi da se vrati, Nikola Mektić tvrdi da je novi sustav bolji jer se troši manje termina kroz godinu, Borna Ćorić neutralna je stava:

Foto: ALBERT GEA/REUTERS

– Nedostaje domaća publika i atmosfera iz starog formata, ali novi ima svoje prednosti i dopada mi se taj turnirski sustav.

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version