Site icon svakodnevno.me

Donald Trump lažne fotografije uhićenja

Donald Trump lažne fotografije uhićenja

Nekolicina fotografija uhićenja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa proširila se društvenim mrežama. Na njima je vidljivo ljuti Trump kojeg policajci drže i odvode. 

Wired.com otkrio je kako je za izradu tih fotografija zaslužna umjetna inteligencija. Ipak, mogu se primijetiti razlike i pogreške. 

Dok glavni subjekt, u ovom slučaju Trumpovo lice izgleda stvarno, ostatak fotografije ne mora se uklapati u cijeli koncept. Primjerice, proporcije tijela izgledaju nestvarno i nerealno.

O svemu se našalio i nizozemski novinar Eliot Higgins, inače osnivač istraživačke skupine Bellingcat. On je sam kreirao lažne fotografije uhićenja.

– Izradio sam fotografije uhićenja dok čekam samo uhićenje – napisao je u objavi na Twitteru.

Najčitaniji članci



Source link
Donald Trump, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, bio je poznat po svom izrazitom javnom nastupu te čestim kontroverzijama koje su kružile o njemu. Jedna od njih uključuje i lažne fotografije uhićenja koje su se pojavile na društvenim mrežama i medijima.

Ove lažne fotografije pokazivale su Trumpa kako je navodno uhićen te da je bio ispražnjen iz Ovalnog ureda prije nego što je predsjednički mandat završio. Međutim, ta priča nije bila istinita. Slike su bile manipulirane, a Trump se nikad nije uistinu suočio s takvim optužbama niti je uhićen.

Ove lažne fotografije uhićenja učinile su se vrlo stvarnima te su bile širene diljem društvenih medija od nekoliko profila s velikim brojem pratitelja. Međutim, laž se brzo proširila i mnogi su prepoznali kako je riječ o provokaciji, no šteta je već bila učinjena. Ljudi su u njih vjerovali, a čak su i neki mediji protumačili ove priče kao istinite.

Manipulativne fotografije nisu ništa novo, pogotovo kada je riječ o politici, no obzirom da se radi o bivšem predsjedniku SAD-a, laž je imala posebnu težinu. Mnogi su pokazali veliko ogorčenje prema ovim fotografijama te su imali sumnje o njihovu stvarnom podrijetlu.

Iako je Trump često kritiziran zbog svojih kontroverznih stavova i postupaka, lažne fotografije uhićenja nisu ništa više od širenja lažnih informacija. Ovo je još jedan primjer kako lažne vijesti mogu ozbiljno naškoditi nečijoj reputaciji i utjecati na percepciju u javnosti.

U zadnjih nekoliko godina postalo je vrlo važno utvrditi što je istina, a što nije, kada je riječ o vijestima i informacijama. Bez kvalitetnih istraživanja i dokaza, takve manipulacije mogu izazvati opasno netrpeljivost i štetu. Stoga, kao potrošači informacija, važno je ostati kritički nastrojen i provjeriti vjerodostojnost prije nego što dijelite vijesti s drugima.

Exit mobile version