Site icon svakodnevno.me

Hrvatske rukometašice izborile Svjetsko prvenstvo

Hrvatske rukometašice izborile Svjetsko prvenstvo

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo koje će se od 29. studenog do 17. prosinca održati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Hrvatske rukometašice su plasman na SP izborile nakon što su u uzvratnom susretu kvalifikacija u Slavonskom Brodu uvjerljivo pobijedile Slovačku sa 31-18 i tako potvrdile pobjedu 25-23 iz prve utakmice.

Osmi je to plasman hrvatskih rukometašica na smotru najboljih selekcija svijeta od 15 mogućih. Dva četvrtfinala (1997., 2011.) najbolja su ostvarenja do sada.

Foto: Davor Kovačević/24sata

Plasman na Svjetsko prvenstvo ujedno je i prvi korak koji trebaju učiniti naše rukometašice da bi mogle konkurirati za nastup na OI u Parizu 2024.

Hrvatska i Slovačka odigrale su samo pet službenih susreta, i svih pet je pripalo našoj reprezentaciji. U kvalifikacijama za EURO 2012. godine u Michalovcima je bilo 34-23, a u uzvratu u Novigradu 26-20 za Hrvatsku. Na Svjetskom prvenstvu 1995. godine u Wiener Neustadtu Hrvatska je slavila sa 30-28, a taj lijepi niz je nastavila u Šali (25-23) i Slavonskom Brodu (31-18).

Foto: PIXSELL

Sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu, u kojoj je u srijedu igrana uzvratna utakmica između ženskih rukometnih reprezentacija Hrvatske i Slovačke, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a to znači da je bilo oko 2200 gledatelja. Na terenu “kraljice šoka”, odabranice trenera Šoštarića, od samog početka to su i bile, pa se sve dok sutkinje nisu označile kraj utakmice i pobjedu 31-18 za drugi uzastopni odlazak Hrvatica na Svjetsko prvenstvo.

Odmah na početku Hrvatice su postigle prednost od pet golova, tu su razliku držale do pred kraj prvog poluvremena i onda polako dodavale gas, tako da su gošće unatoč trudu polako zaostajale. Publika na visini zadatka, bila je uistinu nadomjestak djevojkama kada bi god neka od njih bila isključena na dvije minute.

Slavonski Brod se pokazao kao dobar domaćin, a kako i ne bi kada se u tom gradu u prošlom stoljeću igrao jako dobar rukomet. “Klara Birtić Perkovci” pisalo je na jednom transparentu, a ona ima je na toj podršci jednostavno zahvaljivala zabijajući golove.

Foto: PIXSELL

Katarina Ježić je dva puta prebacivala cijelo igralište i smještala loptu u prazan gol protivničkih igračica. Djevojke ništa manje nisu bile efikasne niti u drugom poluvremenu, čak što više povećavale su razliku, tako da je utakmica na kraju završila rezultatom 31-18, dakle s 13 golova razlike.

Ono što se moglo primijetiti je da su navijači, osim što nisu štedjeli svoja grla i dlanove kod nagrađivanja naših reprezentativki, bili i blagonakloni i na sve dobre poteze gošća, posebno onda kada nisu zabile gol. U Slavonskom Brodu su gledatelji uživali u dobrom rukometu u nadi da će im se češće takvo što ponoviti ne jednom, već više puta.

Hrvatsku su do pobjede predvodile Milosavljević s osam, te Blažević sa šest golova. Katarina Pavlović i Katarina Ježić dodale su po četiri gola. Pijević je na koncu imala 10 obrana, a Lucija Bešen devet. Kod Slovakinja najefikasnije su bile Lancz sa šest golova, dok su Reka Bizika i Erika Rajnohova dodale po tri gola.

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version