Site icon svakodnevno.me

Prva dama Kennedy danas bi proslavila 94. rođendan: Osim muža, izgubila je i dvoje djece

Prva dama Kennedy danas bi proslavila 94. rođendan: Osim muža, izgubila je i dvoje djece


Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis javnosti je bila poznata kao prva dama 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, a danas bi proslavila 94. rođendan.

Porijeklom Francuskinja, Jackie je odrasla u bogatoj katoličkoj obitelji, a nakon završetka srednje škole u New Yorku, upisala je studij povijesti, umjetnosti i francuskog jezika. Nakon završenog studija, zaposlila se kao novinarka za Washington Times Herald, a tad je upoznala i Johna koji je u to vrijeme bio senator.

Foto: Profimedia

Njihovo vjenčanje bio je najveći društveni događaj sezone. Vjenčali su se 12. rujna 1953.u crkvi St. Mary’s Church u gradiću Newportu na Rhode Islandu. Vjenčao ih je nadbiskup Bostona Richard Cushing, inače blizak prijatelj obitelji Kennedy koji je krstio mnogu njihovu djecu.

Na vjenčanju je nadbiskup Cushing pročitao čak i specijalnu molitvu tadašnjeg pape Pija XII. za tu prigodu. Na ceremoniji je bilo oko 700 gostiju, a na svadbenoj zabavi na obližnjoj farmi Hammersmith čak 1200 uzvanika.

Foto: Profimedia

Par je u braku dobio četvero djece, kćeri Caroline i Arabellu te sinove Johna Jr. i Patricka. 

Početkom 1961. godine John je postao predsjednik, a Jackie prva dama sa samo 31 godinom. U novoj ulozi, njezin prioritet bio je pridobiti narod, ali i biti dobra supruga i majka njihovoj djeci.

– Ako griješite odgajajući svoju djecu, mislim da sve drugo što radite dobro nije važno – rekla je Jackie početkom mandata.

Foto: JFK Library

Inače, Jackie su obilježile brojne tragedije. Godine 1956. rodila je mrtvorođenče, a 1963. umro joj je sin Patrick, dva dana nakon rođenja, zbog problema s plućima. Iste godine u atentatu je ubijen i John.

Pet godina nakon smrti supruga, prva dama preudala se za Aristotelesa Onassisa, grčkog brodovlasnika i poduzetnika za kojeg je  govorila da je spasio nju i njezinu djecu od najcrnijeg perioda njihovih života. 

Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Godine 1994. Jackie je dijagnosticiran rak, a iste godine je i preminula. 

– Jackie Kennedy Onassis bila je uzor hrabrosti i dostojanstva za sve Amerikance i cijeli svijet. Više od bilo koje druge žene svog vremena, osvojila je naš narod i svijet svojom inteligencijom, svojom elegancijom i gracioznošću. Čak i pred nemogućom tragedijom, mirnom je snagom nosila tugu svoje obitelji i cijelog našeg naroda – rekao je bivši američki predsjednik Bill Clinton (76) nakon što je umrla. 



Source link

Exit mobile version