Site icon svakodnevno.me

Konferencijska liga, Dukagjini – Rijeka, Jakirović: Njima je provokacija dio taktike

Konferencijska liga, Dukagjini – Rijeka, Jakirović: Njima je provokacija dio taktike

U 4 sata i 35 minuta ujutro (čak i za ove ljetne mjesece, još po debelo mrkloj ‘mračini’) community manager HNK Rijeka objavio je fotografije ulaska ‘bijele’ ekspedicije u autobus kojim su Riječani krenuli prema Zagrebu.

U 8:05 javnost je obavijestio kako se ‘bijeli’ ukrcavaju u zrakoplov u zagrebačkoj zračnoj luci, a u 10:50 došla je i vijest da su riječki dečki sretno stigli do svoje destinacije tj. sletjeli na Pristina International Airport ‘Adem Jashari’.

Od izlaska iz svojih kuća i stanova do ulaska u hotelske sobe na konačnoj destinaciji – cca. 7 sati puta, ‘od kvake do kvake’. Sutra (20:00) na stadionu ‘Fadil Vokrri’, prva utakmica 2. pretkola Konferencijske lige: Dukagjini – Rijeka. Uz izravni prijenos na MAXSport 2!

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

Utakmica koju Rijeka mora riješiti tako da već na Kosovu uzvrat (na Rujevici za tjedan dana) pretvori u formalnost, a usput i lagano kombinira minutažu igrača s pogledom na nedjeljni Jadranski derbi koji se igra na Poljudu.

Jer KF Dukagjini je sigurno tvrd i motiviran, ali kvalitetom ni u kojem slučaju oponent koji bi Rijeci trebao uzrokovati bilo kakvu glavobolju. Naravno: ako odigraju onako kako je kod ‘Profe Jakira’ jedino dozvoljeno – 100 posto od 1. do 90. minute.

A kako Rijeku u prvih 16 dana sezone čeka pet utakmica, rotacija u momčadi nije tek kozmetika nego nasušna potreba da se iskoristi širina kadra i sezona nastavi u stilu prvog koraka kad je doma u 1. kolu HNL-a s 4-0 pobijeđen Rudeš.

Koliko će gledatelja dočekati Rijeku i Dukagjini na tribinama vidjet ćemo sutra navečer. Priština je bila i ostala poznata po vreloj nogometnoj atmosferi, a kosovske momčadi po fanatičnoj borbenosti i oštrini. Dukagjini je inače iz gradića Klina, mjesta od 5.500 stanovnika.

A prištinski stadion koji nosi ime legendarnog golgetera Fadila Vokrrija kapaciteta je 13.980 sjedećih mjesta. Obnovljen prije pet godina, s natkrivenom samo ‘centralnom tribinom’, ali daleko većim komforom nego u doba kad je za Prištinu igrao baš Vokrri, trenirao ju Ćiro Blažević, a na uzavrelim tribinama znalo grmjeti iz skoro pa 40 tisuća navijačkih grla.

Foto: HNK Rijeka

Sergej Jakirović na Kosovo je poveo 24 igrača.

Kod kuće su, dakle, ostali lakše ozlijeđeni Dejan Petrovič i Bruno Bogojević te Andrija Vukčević koji je u iščekivanju skorog izlaznog transfera.

– Sutra nas čeka samo prvo poluvrijeme ovog dvostrukog meča i ne zavaravajmo se: imamo posla s dobrim protivnikom. Dukagjini je momčad jako opasna u tranziciji i morat ćemo biti 100 posto koncentrirani svih 90 minuta. Posebno su opasna i brza njihova ‘krila’ (*Iljasa Zulfiu i Arber Shala, nap.a.), igrači skloni improvizaciji kojima jako paše kad je na terenu ‘run and gun’ situacija. Dakle, moramo pokazati onu našu standardnu ozbiljnost i taktičku disciplinu – pričao je Jakirović po slijetanju u glavni grad Kosova prije nego što je momčad otišla na ručak i odmor.

Trening je bio zakazan u terminu utakmice, od 20 sati.

– Pripremamo se za dvoboj u kojem ćemo vjerojatno mi biti ‘više na lopti’ jer njihov je stil da prepuste posjed pa prijete iz kontri. Nadam se da ćemo mi prezentirati ono što znamo i izboriti, ‘ajmo reći, aktivan rezultat za uzvrat.

Foto: HNK Rijeka

Sportski mentalitet jedne nacija ne mijenja se preko noći…

– Naravno, o tome smo pričali još prije Rudeša. Morat ćemo adekvatno odgovoriti na njihovu duel igru i agresivnost. Oni su momčad koja igra s jako izraženom emocijom, dakle mi moramo voditi računa o tome da ne uđemo u neki incident jer bi određeni tip provokacije kod njih mogao biti taktičke prirode, a mi si ne smijemo dopustiti da na to nasjednemo.

U Prištini vas je dočekala vrućina, ali za sutra se najavljuje ugodnih 20-ak stupnjeva…

– Ma kako god. Bude li vruće… Pa nije ni kod nas u Rijeci hladnije. Ljeto je, nema alibija. Imamo dat’ sve od sebe na svakoj utakmici i u svim okolnostima.

U kadru imate 27 igrača, na Kosovo su doputovala njih 24.

– Preventivno nismo vodili Dejana Petroviča, zbog manjih problema s mišićem, ali on će nam se u petak pridružiti u Splitu.

Realno je očekivati rotaciju, promjene u startnih 11 u odnosu na prošlu subotu i 4-0 nad Rudešom u prvom HNL-kolu.

– Je, bit će promjena, ali: ne više od dvije-tri. I sami znate, a dovoljno je baciti letimični pogled na prosjek godina naše momčadi: sve su to mladi momci koji se i brzo regeneriraju i željni su nogometa.

Foto: HNK Rijeka

Prošle sezone ‘Profa’ je na klupi Zrinjskog bio na milimetar od plasmana u Konferencijsku ligu. Što se iz toga naučilo?

– Da se sa svakim može igrati! I nema veze jesi doma ili u gostima. Vjeruj u sebe, budi odlučan u duelima i šansama, kad dominiraš zabij iz prigoda koje stvoriš i nauči se samopouzdano i zajednički braniti ako se dogodi da te protivnik stisne. A ova momčad ima potencijal i ima intenzitet s kojim može odgovoriti na europske izazove koji su pred njom – rekao je Sergej Jakirović.

Nakon prošlosezonskog peha sa Djurgardenom sad je Rijeci put do play-offa Konferencijske lige širom otvoren, jedino sami mogu lupiti glavom u štok umjesto da elegantno prođu 2. i 3. pretkolo (pobjednik sudela B36 Torshavna s Farskih Otoka i Haverfordwest Countyja iz Walesa) . A onda će se opet: prizivati malo sreće u ždrijebu.

Sreće koju treba  zaslužiti. Počevši od sutra na Vokrrijevom stadionu. Sezona je tek startala, momčad se još uigrava, a kad je tako i stopostotni favorit u svakoj utakmici moraju gaziti.



Source link

Exit mobile version