Site icon svakodnevno.me

Toplinski udar | 24sata

Toplinski udar | 24sata

Liječnici i ravnateljstvo civilne zaštite pri svakom toplinskom valu upozoravaju kako valja izbjegavati boravak na otvorenom i izlaganje suncu, osobito u vrijeme najvećih vrućina od 10 do 17 sati.

POGLEDAJTE VIDEO: Spas od vrućina mačak pronašao u hladnjaku

Ta je preporuka osobito važna za djecu, trudnice i ljude s kroničnim bolestima koji žele izbjeći iscrpljenost te pogoršanje simptoma kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih i drugih bolesti. Ključno je hidrirati se i piti dovoljne količine vode, a kronični bolesnici trebali bi nastaviti prema preporuci specijalista redovito uzimati svoju terapiju te se u slučaju pogoršanja simptoma javiti liječniku.

Foto: Dreamstime_

Važni brojevi telefona za cijelu Hrvatsku:

Hitna pomoć – 194

Jedinstveni komunikacijski centar za hitne situacije – 112

 

Također, u ovim vremenskim uvjetima zaboravite na masnu i začinjenu hranu, kao i na alkoholna pića. Oni će potaknuti osjećaj topline i dodatno zagrijati organizam, pa se radije usredotočite na povrće, voće i laganu hranu. Birajte banane, jagode, lubenice ili marelice koji će vam pružiti potrebno osvježenje. Hladna salata od šparoga, patlidžana ili rajčice lako je probavljiva i istovremeno pruža ključne nutrijente uz koje ćete lakše podnijeti vrućinu.

Foto: Dreamstime

Ako niste ljubitelj vode, stručnjaci savjetuju da u borbi protiv vrućina iskoristite blagodati kokosove vode ili vode s limunom. Osim što će pomoći u rashlađivanju, mogu pomoći i u skidanju viška kilograma ako ih pijete bez dodatka šećera.

Ako imate klima uređaj, rashladite prostor u kojem boravite. Tijekom jutarnjih svježijih sati otvorite sve prozore i dobro provjetrite cijeli stan, a kako se približava podne, zatvorite i zamračite sve prostorije kako biste spriječili zagrijavanje. Spustite rolete i navucite zavjese, jer će i to poslužiti kao barijera toplini. Stručnjaci kažu da ventilator sam po sebi nije od osobite pomoći jer će samo potaknuti cirkulaciju vrućeg zraka u prostoriji, no domišljati pojedinci savjetuju da ispred ventilatora postavite plastične boce s vodom koje ste prethodno zaledili.

Foto: Dreamstime_

Na taj način navodno možete osvježiti prostor. Kad postane kritično, najbrži način da se ohladite je stavljanje hladnih obloga na zapešća i oko vrata. Hladni vlažni ručnik koji ste prebacili preko vrata pomoći će ohladiti krvotok, a čuda će učiniti i zamrznuta vrećica graška ili drugog povrća na zglobovima ili strateški smještena iza koljena. Također, češće se tuširajte u mlakoj vodi.

Bez obzira u koje vrijeme izlazite na otvoreno, zaštitite se kremama sa odgovarajućim UV faktorom i ponesite sa sobom bocu vode. Izbjegavajte radove u vrtu ili druge teške fizičke poslove. Ako ste prisiljeni raditi na otvorenom, pokušajte što je moguće više boraviti u hladu i odmarajte se svakih pola sata. Također ne zaboravite na konzumaciju vode. Odjenite se u laganu i prozračnu odjeću, a ne zaboravite i na zaštitu vida korištenjem sunčanih naočala. Glavu zaštitite kapom ili šeširom.

Foto: dreamstime/ilustracija

Ako morate sjesti u zagrijani automobil, ostavite ga otvorenog nekoliko minuta da se dobro prozrači, a potom uključite klimu. Nipošto, čak ni na trenutak, ne ostavljajte u vozilu djecu ni kućne ljubimce. Također, vrućina asfalta mogla bi opeći nježne šape ljubimaca, pa pripazite na odgovarajuću zaštitu. Općenito, tijekom visokih temperatura ne zaboravite na kućne ljubimce i druge životinje te im omogućite nesmetani pristup svježoj i hladnoj vodi.

Ekstremne temperature negativno djeluju na zdravlje i pojedinci bi mogli osjećati tegobe izazvane sunčanicom ili toplinskim udarom. Sunčanica je stanje u kojem se zbog pretjerane vrućine šire krvne žile oko mozga i javlja se pregrijavanje moždanog tkiva. Riječ je o ozbiljnom stanju koje može rezultirati gubitkom svijesti, a simptomi uključuju suhu kožu uz osjetno povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, vrtoglavicu, nemir, smušenost te crvenilo lica.

Foto: Dreamstime_

Toplinski udar, s druge strane, životno je ugrožavajuće stanje u kojem dolazi do kolapsa cijelog organizma kojem se poremetio sustav hlađenja znojenjem. Simptomi su nagli porast tjelesne temperature iznad 40 stupnjeva Celzijevih, jaka glavobolja, nesvjestica, smušenost, crvena i vruća koža, ali bez znojenja. Mogu se javiti i mučnina te povraćanje, grčevi, ubrzan rad srca te ubrzano i plitko disanje.

U toj situaciji ključno je odmah nazvati liječnika ili Hitnu pomoć. Do dolaska Hitne smjestite čovjeka u takvom stanju u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite mu noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom.

Možete i poprskati kožu vodom temperature 25–30˚C. Mjerite mu temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 stupnjeva. Liječnici upozoravaju kako nekome u takvom stanju nipošto ne dajete acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Ljude bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

 

 



Source link

Exit mobile version