Site icon svakodnevno.me

Bruno Marić: Da sam imao VAR, ne bih dobio batine u Stobreču

Bruno Marić: Da sam imao VAR, ne bih dobio batine u Stobreču

Jesu li suci najveći problem nogometa? Najveći su problem gust raspored utakmica i ozljede. Nogomet se igra radi nogometaša, a ne sudaca. Volim reći da su suci samo servis nogometu. Dakako, presuđuju i izazivaju rasprave, ali nisu najveći problem, rekao je Bruno Marić.

Šef HNS-ove sudačke komisije gostovao je na Sport festu u Poreču, gdje ga je voditelj Željko Vela sat vremena ispitivao o aktualijama oko ljudi u crnom.

Suđenje u Hrvatskoj za četvorku

Suđenju u HNL-u dao bi, kaže, četvorku.

– Resursi kojima raspolažemo i sve što imamo daju mi za pravo da tako ocijenim. Recimo, naši suci Duje Strukan i Igor Pajač sudili su vrlo važne utakmice Europske lige. Kad se ocjenjuje kvaliteta suđenja naših sudaca, trebalo bi pogledati i što se događa na najvećim svjetskim natjecanjima. Čak je i na Svjetskom prvenstvu bilo pogrešaka kakve se kod nas nisu događale – rekao je Marić, koji je otvorio profil na Instagramu na kojem će objašnjavati neke sudačke odluke.

Boje li se suci što će im se dogoditi ako nešto ne dosude ili krivo dosude?

– Ima istine u tome, treba o tome pričati. Ne bih rekao da je to strah, ali jest preveliki respekt. On je plod pritiska pod kojim žive suci, pogotovo oni mlađi.

U Norveškoj sudac može s navijačima na burek

U drugim je zemljama vjerojatno puno lakše.

– Da. Primjerice, jedan norveški sudac koji pogriješi na štetu jednog kluba nakon utakmice može s navijačima tog kluba otići na burek. Kad se kod nas dogodi takvo što, sucu je bolje da ih izbjegava…

Puno se polemike vodi oko VAR-a koji također ponekad griješi. Marić žali što nije imao tehnologiju na raspolaganju dok je sudio.

Molim Boga da se kod nas ne dogodi što je u Engleskoj

– Imao sam tri utakmice u karijeri zbog kojih žalim da nisam imao VAR. Strašan je to privilegij i 88 posto odluka VAR sudaca je ispravno. Kad vidim suca da s pognutim ramenima ide prema VAR monitoru, najradije bih mu rekao da to nije posao za njega – kazao je Marić pa istaknuo:

– Molim Boga da se u Hrvatskoj ne dogodi što i u Engleskoj, na utakmici Liverpoola i Totenhama gdje je došlo do nesporazuma između glavnog suca i sugestije iz VAR sobe. Jer takva bi odluka u Hrvatskoj izazvala tektonske poremećaje!

Priznao je što mu je bila najveća pogreška. U sudačkoj nadoknadi derbija Hajduka i Dinama 2015. sudio je faul Velazqueza na Soudaniju koji je bio izvan šesnaesterca kao penal. Henríquez ga je promašio, završilo je 0-0.

– Cijelu tu utakmicu sudio sam dobro i učinilo mi se da je na Soudaniju bio kontakt za penal, a pomoćnik mi je sugerirao da je to prekršaj za bijelu točku. Ali pogriješio sam, kasnio sam 30-ak metara pa nisam dobro vidio. Više je bila glupa nego netočna odluka jer ta utakmica nije ni o čemu odlučivala. Da sam u Splitu imao VAR, nikad ne bih dobio batine u Stobreču – priznao je Marić.

Daruvarskog suca pretukli su 11. listopada 2016. u restoranu u Stobreču. Maskirani napadači naoružani bejzbolskim palicama, vatrogasnim šmrkovima i šipkama nasrnuli su na njega i udarali ga. Dobio je hematom na glavi i porezotinu. Jednoga od napadača zadržali su do dolaska policije.

Cijeli razgovor možete pogledati OVDJE.



Source link

Exit mobile version