Site icon svakodnevno.me

Tablet za široke mase: Isprobali smo Samsung Galaxy Tab A9+

Tablet za široke mase: Isprobali smo Samsung Galaxy Tab A9+


Samsung je nedavno lansirao A9 i A9+ tablete iz svoje linije pristupačnih, ali i iznimno popularnih tableta koje nude već osam godina. Iako dijele ime, ovaj plus čini značajnu razliku u performansama, radu i samom doživljaju tableta, a upravo smo taj tablet i isprobali.

Tablet dolazi u dobro poznatom formatu stranica 16:10, a iako se radi o 11-inčnom uređaju, prilično je lagan sa svojim 491 gramom (Wi-Fi verzija lakša je 11 grama). Čvrst je i dobro balansiran, a iako se ne radi o premium modelu S serije djeluje jako kvalitetno. Sviđa mi se i što je obrub oko ekrana skladan i jednak po svim stranicama. Usporedbe radi, kod manjeg, Tab A9 tableta, obrub je tanji po duljim stranicama. I taj obrub na A9+ je taman debljine da vam palac ne prekriva ekran kad držite tablet jednom rukom. Sa stražnje strane nalazi se jedino modul kamere u gornjem lijevom kutu i on lagano strši izvan kućišta. Da su ga uspjeli izravnati s kućištem, sve bi bilo još skladnije, no ni ovako nije posebno problematično.

Tablet ima po dva zvučnika sa svake strane i pružaju solidan zvuk kod gledanja filmova ili slušanja glazbe, a jedino što morate paziti je da ne prekrijete jedan od zvučnika rukom dok držite tablet. S desne strane nalazi se još i USB-C koji podržava 15W punjenje. Na vrhu su tipke za glasnoću i uključivanje, dok je na dnu SIM utor (5G) uz kontakt za opcionalno zaštitno kućište. Nedostaje senzor otiska prsta, no za sigurnost imate na raspolaganju prepoznavanje lica ili PIN.

A9+ je opremljen 11-inčnim Full HD ekranom (1200×1920 piksela), a radi se o LCD panelu sa 90 Hz osvježenjem slike, koji pruža zadovoljavajuće kuteve prikaza i dovoljno dobru kvalitetu slike za streaming servise. Ovo je tablet koji se najbolje snalazi u zatvorenom, a tu  ćete ga i najčešće koristiti. Na jakom dnevnom svjetlu prikaz slike neće biti fantastičan. 

OneUI 5.1.1 sučelje se nalazi povrh Androida 13 i dobro je prilagođeno tabletima te ćete lakoćom koristiti sve aplikacije. Multitasking i pokretanje aplikacija jedne kraj druge ili u raznim modovima također radi glatko. Naravno, neke aplikacije su ograničene i ne podržavaju podijeljeni način rada. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Što se tiče performansi, za sve je zadužen Snapdragon 695, solidan osmojezgreni čipset u 6 nm tehnologiji kojem igre nisu na prvom mjestu. Na testu sam imao verziju sa 4/64 GB memorije, a još je dostupna moćnija i memorijom bogatija verzija sa 8/128 GB i ta bi svakako bila bolji odabir. Na momente se može vidjeti zastajkivanje sustava, osobito kad brzo manipulirate sa više zahtjevnih aplikacija, no generalno je tablet prilično dobro uglađen pa se da i ugodno igrati, osobito ako imate razumne zahtjeve. Nikakav problem neće mu biti igre koje nisu toliko grafički zahtjevne, a i Asphalt 9 radi dobro. No ako uključite maksimalni prikaz grafičkih detalja, vidjet ćete lagani gubitak performansi. Ako se s ovim tabletom fokusirate na rad i multimediju, nećete imati nikakvih problema s njegovim performansama.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Sprijeda se nalazi kamera od 5 megapiksela koja snima 1080p video, dok je straga kamera od 8 megapiksela koja također snima 1080p video i poslužit će za povremene videopozive, no prednja kamera svakako treba više svjetla kako bi kvaliteta bila bolja. 

Kao što sam naveo ranije, tablet podržava 15W punjenje preko žice, a baterija od 7040 mAh pružit će vam puno sati  gledanja filmova i zabave. Dobra je opcija i što tablet podržava reverzibilno punjenje, odnosno njegovom baterijom možete napuniti drugi uređaj. 



Source link

Exit mobile version