Site icon svakodnevno.me

HT gasi 3G mrežu. Što to znači za one koji imaju stare mobitele

HT gasi 3G mrežu. Što to znači za one koji imaju stare mobitele


Hrvatski Telekom najavio je kako počinju s pripremnim aktivnostima vezanim uz gašenje 3G tehnologije, a cjelokupan projekt bi trebao biti dovršen početkom 2025. godine.

Tijekom protekla tri desetljeća implementirano je ukupno pet, a do danas zadržano u radu čak četiri generacije mobilnih tehnologija. Postupnim gašenjem 3G mreže ubrzat će se prelazak na energetski učinkovitije i za korisnike kvalitetnije 4G i 5G tehnologije.

Gašenje 3G tehnologije neće imati utjecaj na korištenje glasovnih i SMS usluga, dok će se podatkovne usluge nastaviti pružati putem 4G i 5G mreža.

Gašenje 3G čuva planet

ICT sektor odgovoran je danas za 2 do 3 posto globalnih CO2 emisija te se predviđa da će do 2030. godine zbog rasta korištenja usluga iz oblaka i umjetne inteligencije dosegnuti udio od oko 7 posto. Zato je zamjena 3G s mrežama novije generacije, kao što su 4G i 5G, u skladu sa strategijom održivog poslovanja Hrvatskog Telekoma, jer je riječ o mrežama koje su značajno energetski učinkovitije. Prijelazom na 4G i 5G tehnologiju HT osnažuje održivu digitalnu transformaciju društva te istovremeno korisnicima osigurava još brže, naprednije i sigurnije usluge, navode iz kompanije.

– Hrvatski Telekom svoju 3G mrežu planira postupno ugasiti što je u skladu s industrijskim trendovima te potvrđuje fokus na brže i naprednije mobilne tehnologije i usluge. Umirovljenje 3G tehnologije će nam omogućiti da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije što će se reflektirati u boljoj usluzi za naše korisnike. Završetkom ovog procesa naša mreža će također smanjiti ugljični otisak po prenesenoj količini podataka s obzirom da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a. Isti postupak provode već brojni svjetski i europski telekomi, koji supstituiraju 3G u korist naprednijih mreža koje omogućavaju veće brzine, manju latenciju, poboljšani kapacitet te su spremne podržati nove tehnologije. Dodatnim ulaganjima u unaprjeđenje 4G i 5G mreže otvorit ćemo mogućnosti za daljnje inovacije i poboljšanu povezanost, što će pozitivno utjecati i na društveni i gospodarski razvoj – izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO) Hrvatskog Telekoma.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Korisnici koji upotrebljavaju 2G ili 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologijama, mogu nastaviti s korištenjem svojih usluga putem 2G tehnologije, koju HT i dalje zadržava u radu, i koja omogućava neometano korištenje govornih i tekstualnih usluga, odnosno poziva i SMS poruka, te korištenje podatkovnog prometa sukladno mogućnostima. Korisnici koji žele značajno bolje iskustvo mobilnog interneta, svoj uređaj trebaju zamijeniti novim 4G i/ili 5G uređajem. Nadalje, svi korisnici koji koriste uređaje novije tehnologije i koji imaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologiji, a posjeduju SIM karticu starije tehnologije, svoju SIM karticu mogu bez naknade zamijeniti u bilo kojem trenutku na prodajnim mjestima Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom će svoje korisnike redovito i pravovremeno informirati o načinu provedbe i dinamici postupka gašenja 3G tehnologije. Detaljnije informacije vezane uz odlazak 3G mreže u povijest kao i odgovore na najčešća pitanja korisnika moguće je pronaći OVDJE.



Source link

Exit mobile version