Site icon svakodnevno.me

Stajao gol na izložbi, a sad tuži muzej: ‘Dirali su mi genitalije!’

Stajao gol na izložbi, a sad tuži muzej: ‘Dirali su mi genitalije!’


Jedna od najpoznatijih izložbi umjetnice Marine Abramović jest ona u kojoj posjetitelji moraju proći između golog muškarca i žene. John Bonafede, koji je sudjelovao u izložbi sada je tužio njujorški muzej MoMa, i to 14 godina nakon performansa. 

Naveo je da u muzeju nisu posjetiteljima naveli da smiju samo gledati, ali ne i dirati izvođače performansa, prenosi New York Times. 

Foto: David Parry

U tužbi koju je podnio na sudu u New Yorku je otkrio da ga je pet starijih ljudi seksualno napalo dok je stajao gol na izložbi. Optužio je muzej da nisu usmeno ili pismeno upozorili posjetitelje o pravilima performansa, od kojih je jedno bilo ono o zabrani dodirivanja izvođača. 

Foto: Bojana Janjić/MSUB

Opisao je da su ga muškarci dodirivali po genitalijama dok su prolazili između njega i ‘partnerice’, a otkrio je i da je jedan od muškaraca imao korporativnu iskaznicu slavnog muzeja. 

Na sudu tražio odštetu za godine ’emocionalne boli’ i ‘mentalnom zdravlju, izgledu tijela i karijeri’. 

Ovu neobičnu izložbu je čuvena svjetska umjetnica Marina Abramović priredila i 1977. godine s partnerom Ulayjom. Par je stajao na vratima, jako blizu jedan drugom i tako tjerao ljude da prolaze između



Source link

Exit mobile version