Site icon svakodnevno.me

Evo kako su nastale štikle i zašto su ih žene počele nositi

Evo kako su nastale štikle i zašto su ih žene počele nositi

Cipela s potpeticom ima impresivnu povijest koja započinje u 16. stoljeću, kad su žene u Veneciji odlučile podići se na višu razinu iz praktičnog razloga – kako im dugačke suknje ne bi ulazile u blato. I u Aziji je bila slična situacija s cipelama – povijest kaže da su u 17. stoljeću tamošnji vojnici nosili cipele s potpeticama kako bi lakše zadržali noge u uzdama.

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Poznato je i da je u 18. stoljeću kralj Francuske Luj XIV nosio cipele s crvenim potpeticama kako bi si dao na visini, ali i pokazao moć. No, do kraja tog stoljeća cipele na petu izlaze iz muške garderobe i ostaju samo u ženskoj.

Nakon što je postala isključivo ženska, potpetica postaje sve viša, što je zapravo ovisilo o tehničkim mogućnostima dizajna.

POGLEDAJTE VIDEO:

02:45

miljana jovičić

|
Video: KanalRi

Stilleto je, naime, izum 20. stoljeća. Nazvana po talijanskom nožu s tankim, oštrim vrhom, ova je peta konstruirana 1950-ih, što su omogućili novi materijali i tehnike, prvo namijenjene za nosače zrakoplova. Naime, upotreba aluminija i tehnike lijevanja za spajanje metala i plastike omogućila je produženje i podizanje potpetica na nove visine.

Ključ je bio u pronalaženju načina za podršku svoda stopala, smanjujući pritisak na prste i petu te omogućujući cipeli da se kreće zajedno, u skladu s tijelom.

Ovaj su dizajn prvi prihvatili i promovirali autori Salvatore Ferragamo, Roger Vivier i André Perugia, u razdoblju od 1948. i 1954. godine. Nosile su ih glumice poput Merlinke te njezine brojne kolegice, kako bi naglasile ženstvenost figure te ljepše izgledale na fotografijama i filmu, što se svidjelo i publici – ovaj dizajn ubrzo postaje svakodnevica.

Stiletto obično varira u visini, no poanta je da je uska i tanka te se lagano širi na mjestu gdje se spaja s potplatom.

Iako su bile popularne u pedesetima, ipak najveća slava stiletto štiklama dolazi u 80-tima. Naime, s popularnošću moćne modne siluete sa super širokim ramenima, moda prihvaća stiletto cipelu kao dodatak koji taman zaokružuje kombinaciju.

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Fetišistički aspekti stiletto dizajna stvorili su i reputaciju moćnog alata zavođenja.

Struktura cipele izdužuje noge, hod i postura su drugačije, prsa idu prema naprijed i stražnjica prema natrag, što ističe krivulje ženskog tijela. No, osim toga potpetica ograničava pokretljivost, prisiljavajući na manje korake, što također daje na zavodljivosti pokreta.

Stiletto štikla je postala sveprisutna tijekom 90-tih te ulaskom u noi milenij i zahvaljujući seriji ‘Seks i grad’. Glavni lik Carrie Bradshaw sve je radila u štiklama, pa čak i trčala za psom usred Manhattana.

U seriji nosi Manolo Blahnik štikle koje postaju planetarni hit, a nakon toga sama glumica Sarah Jessica Parker pokreće vlastitu liniju koja je uspješna i danas.

Foto: John Nacion/PA Images/PIXSELL

U ovom je mileniju stiletto ključan kao dizajn na modnoj pisti i zaštitni znak dizajnera poput Jimmy Chooa, Oscara de la Rente i Christiana Louboutina, čiji je potplat specifične jarko crvene boje.

Danas super visoka potpetica od oko 10 do 12 centimetara predstavlja eleganciju ženske noge, a nezaobilazna je i u drag i queer  kulturi. Ideja ženstvenosti je osnova njezine današnje uloge u svijetu odijevanja, dajući silueti posebnu posturu i eleganciju figure.



Source link

Exit mobile version