Site icon svakodnevno.me

Isprobali smo novi Xiaomi 14: Moćna zvijer u malom pakiranju

Isprobali smo novi Xiaomi 14: Moćna zvijer u malom pakiranju



Telefoni kojima možeš bez ikakvih teškoća baratati jednom rukom i koji ti stanu u svaki džep prava su rijetkost danas. Obično su svi top modeli s najmoćnijim hardverom i kamerama upakirani iza divovskih ekrana od 6,8 inča i zato s vremena na vrijeme dođe kao pravo osvježenje nekoliko dana koristiti telefon s ekranom kakav ima Xiaomi 14. 

Daleko od toga da je ovo mali telefon, ali Xiaomi 14 sa svojih gotovo 6,4 inča ili još malo manji Galaxy S24, djeluju kao pravi mališani pored veće braće i danas su sve rjeđa pojava. Xiaomi je svoj 14, zajedno s Ultrom, predstavio krajem veljače na Mobile World Congressu i uz Honorov Magic 6 Pro, ovo je bio jedan od najzapaženijih uređaja, bez obzira što je od kineskog predstavljanja prošlo par mjeseci.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Xiaomi 14 u atraktivnom zelenom kućištu, kakav smo imali na testu, izgleda jako efektno, a u odnosu na prošlogodišnji model zadržao je identične dimenzije i dijagonalu ekrana. Jedino je telefon za dlaku deblji, a nešto je drugačiji i modul kamera na stražnjoj strani koji sada izgleda još veće, ali je i skladnije dizajniran. Ravne plohe su očiti trend u dizajnu telefona, pa je takav i Xiaomi 14, a jedine krivulje su u kutovima ekrana. Sviđa mi se spoj staklene poleđine i aluminijskog okvira koji je u istoj boji kao i kućište, no svakako bi telefon bilo pametno odmah staviti u zaštitno kućište. Srećom, uz telefon dolazi i punjač i to od 90W te kabel i siva silikonska maska. Sam telefon iznimno je čvrsto izrađen, kao što se i očekuje od flagshipa danas, tipke su standardno smještene, a gornji zvučnik nalazi se uz rub pri vrhu ekrana. Premjestili su i infracrveni senzor u modul gdje su kamere. Ima IP68 razinu zaštite kao i lanjski model, što znači da bez straha možete zapeti na kiši s ovim telefonom.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Iako je ekran ostao iste dijagonale kao i na Xiaomiju 13, radi se o drugačijem panelu (LTPO OLED) s višom rezolucijom, od 1200 x 2670 piksela. Tu je i standardna podrška za prilagodljivo osvježenje od 1 do 120 Hz te HDR10+, ali i maksimalnih 3000 nita svjetline za HDR sadržaje. Boje, kut prikaza i kontrast su odlično pogođeni i video, posebno YouTube i Netflix, koji mogu izvući najviše od ekrana, izgledaju fantastično. A ekran ima i dovoljno svjetline da ga komotno možete koristiti vani. Igre također koriste sve blagodati sjajnog ekrana, ali pogoduje im i to što je ekran ravan pa ćete lako iskoristiti svaki njegov kut za kontrole, a ne za slučajne dodire što zna biti slučaj na zaobljenim ekranima. No, igranje će ipak biti puno ugodnije na telefonima koji uz svoje ime imaju oznaku Ultra i dijagonale od 6,8 inča. Stereo zvučnici s Dolby Atmos potpisom jako dobro rade svoj posao. 

Xiaomi 14 dolazi s trostrukom kamerom na stražnjoj strani, a radi se o sustavu kamera od 50 megapiksela s Leica potpisom i Summilux lećama. Glavnu riječ vodi optički stabilizirana kamera s 1/1.31″ senzorom i f/1,6 blendom i može se pohvaliti dinamičkim rasponom do 13,5 EV, a uz nju su 75mm plutajuća telefoto kamera s OIS te 3,2x optičkim uvećanjem. Uz njih se nalazi i širokokutna f/2,2 kamera. Suradnja s Leicom uključuje i softverska poboljšanja, pa tako imate razne profile boja u kameri. Noćne fotografije su mi se jako svidjele s dobro pogođenim bojama, kod 3,2 uvećanja fotografije imaju dovoljno detalja, ali prebacite li se na maksimalno digitalno uvećanje to će vam poslužiti samo da razlučite što bi to moglo biti u daljini, ne i za iskoristivu objavu.S prednje strane je kamera od 32 megapiksela koja je generalno ista kao i na Xiaomiju 13, no poboljšali su joj mogućnosti snimanja videa. Dok je lani bila ograničena na 1080p video, sada i sprijeda imate 4K video na 60fps, što će značajno poboljšati vaše snimke za društvene mreže. Uljepšavanje je stvar koja mi se nikako ne sviđa na fotografijama i to peglanje fotografija je prva stvar koju gasim.
U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s novog Xiaomija 14.

| Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Telefon dolazi sa trenutnim top čipsetom, Snapdragonom 8 Gen 3, zajedno s 12 GB RAM-a te 512 GB memorije. To znači da ćete na ovom mobitelu imati dovoljno snage da se bez ikakvih teškoća nosite s najzahtjevnijim igrama i multitasking zadacima. Jedino što igre nisu primarni razlog zbog kojeg ćete izabrati ovaj telefon s manjim gabaritima. Iako, teško je naći nešto s čime se neće nositi. 
HyperOS je zamijenio staro MIUI sučelje i vizualno nema tu pretjeranih razlika, ali animacije su bolje i dizajnerski detalji također. Dojam je da je smanjena količina predinstaliranih stvari, a neke stvari i dalje frustriraju poput čekanja 10 sekundi da se potvrde sigurnosno osjetljivije stvari kao što su resetiranje uređaja i onda još jednom da budemo apsolutno sigurni. U svakom slučaju HyperOS je Xiaomiju bitan jer pod istom kapom povezuje sustave u njihovim uređajima pa i autu koji stiže. Korisnike će razveseliti i podatak da Xiaomi jamči četiri godine ažuriranja za Android te pet godina sigurnosnih ažuriranja. 

I dok neki Xiaomi uređaji imaju snažniji punjač, ovdje se nalazi punjač od 90W koji će isto prilično brzo napuniti bateriju od 4610 mAh, odnosno treba mu nešto više od pola sata do 100 posto. Telefon podržava i 50W bežično punjenje, ali trebate odgovarajući bežični punjač. U svakom slučaju, dovoljno za cijeli dan korištenja, a ostanete li na ‘rezervi’ brzo ćete se vratiti na puni kapacitet. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Source link

Exit mobile version