Site icon svakodnevno.me

VIDEO Orangutan imao ozljedu, ono što je učinio šokiralo ih je: ‘Prvi put imamo sve na snimci’

VIDEO Orangutan imao ozljedu, ono što je učinio šokiralo ih je: ‘Prvi put imamo sve na snimci’



Koliko ja znam, ovo je prvi dokumentirani slučaj da divlje životinje liječe rane biljnom vrstom s medicinskim svojstvima, rekla je evolucijska biologinja i stručnjakinja Caroline Schuppli o organgutanu koji si je sam sanirao rane. Pratili su njegovo ponašanje u zaštićenom području u Indoneziji. Stručnjaci su se šokirali kad je tri dana nakon što je zadobio ranu ispod desnog oka, najvjerojatnije u borbi s drugim mužjakom, uzeo biljku koju je prvo sažvakao, a onda je otvorenu ranu namazao njome i sokovima iz biljke koja ima analgetička svojstva, piše Washington Post.

Pogledajte video

Orangutan je žvakao lišće biljke i čini se da je to ciljano radio kako bi iz lišća izašla tekućina koju je potom više puta razmazao po rani. Primatologinja i kognitivna biologinja Isabelle Laumer iz instituta u Njemačkoj također je iznenađena ovim ponašanjem.
– On je praktički koristio flaster. Činilo se da je njegovo ponašanje bilo namjerno. Selektivno je tretirao ranu biljnim sokom. I ne samo to, kasnije je na ranu stavio čvrći biljni materijal dok nije potpuno prekrio ranu – rekla je doktorica Laumer. 
Orangutani su visoko inteligentna vrsta čovjekolikih majmuna i ovo je prvi put da je netko snimio da sami sebe liječe biljkom koja ima protuupalna sredstva. Nakon nekoliko dana rana se zatvorila, a za par tjedana potpuno je zarasla. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Source link

Exit mobile version