Site icon svakodnevno.me

Benfica nije jedina: Atalantino prokletstvo u finalima traje od 1963. i jedinog klupskog trofeja

Benfica nije jedina: Atalantino prokletstvo u finalima traje od 1963. i jedinog klupskog trofeja

Porazom u finalu Talijanskog kupa od Juventusa 1-0, Atalanta je ostala na jednom osvojenom trofeju u povijesti – talijanskom kupu iz 1963. godine. 

Atalanta nikad nije bila prvak talijanske Serie A, ali određeno prokletstvo je stvoreno u bliskoj prošlosti gdje je klub iz Bergama igrao pet puta finala domaćeg kupa i nikada ga nije osvojio. Finala su gubili 1987., 1996., 2019., 2021. i ove godine. Od Juventusa su izgubili i prije tri godine 2-1, dok su 2019. godine poraženi od Lazija 2-0. 

Osim Atalante, koju prati “prokletstvo” u domaćem kupu, klub koji je na glasu kao uklet jest Benfica i to nakon odlaska Bele Guttmana. Mađarski trener vodio je Benficu do krova Europe 1961. i 1962., a kada je od kluba zatražio povišicu, dobio je odbijenicu i izrekao kletvu da u idućih 100 godina neće osvojiti europski trofej. Od tada, Benfica je igrala čak osam europskih finala i sve izgubila.

Coppa Italia – Final – Atalanta v Juventus

|
Foto: ALBERTO LINGRIA/REUTERS

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić i njegovi suigrači ove sezone imaju još jednu priliku za trofej. Igraju sjajnu sezonu u Europskoj ligi, između ostalih su izbacili i veliki Liverpool, te došli do finala. U Dublinu će 22. svibnja igrati protiv njemačkog prvaka Bayer Leverkusena. Momčad Gian Piera Gasperinija čeka težak izazov, s obzirom na to da su “apotekari” u nizu od 50 utakmica bez poraza. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Source link

Exit mobile version