Site icon svakodnevno.me

Nova europska raketa Ariane 6 u srpnju kreće na svoj prvi let

Nova europska raketa Ariane 6 u srpnju kreće na svoj prvi let



Europska raketa Ariane 6 imat će svoj dugoočekivani prvi let 9. srpnja, najavio je čelnik Europske svemirske agencije (ESA) u srijedu. 

Nakon više odgoda, do lansiranja će doći godinu dana nakon što je umirovljen njezin prethodnik, Ariane 5, nakon čega je Europa ostala bez samostalnog načina da šalje satelite u svemir. 
Prvi komercijalni let rakete trebao bi se dogoditi do kraja godine, rekao je direktor ESA-e Josef Aschbacher novinarima u Berlinu. 

Ta agencija koja broji 22 članice u studenom je odredila period od sredine lipnja do kraja srpnje ove godine za prva testna lansiranja.

Članice ESA-e dogovorile su razvoj te rakete 2014. godine, kao odgovor na sve veću konkurenciju na tržištu komercijalnih lansiranja. Njezin dovršetak, isprva zakazan za 2020., nekoliko je puta odgođen. 

Foto: ESA

Aschbacher je rekao da su tvrtke poput Amazona već izrazile interes za suradnju na projektu. Glavna prednost ovog lansera je što se može pokrenuti više puta nakon lansiranja. 
Ariane 6 razvio je ArianeGroup, zajednički projekt Airbusa i Safrana. Europa i dalje razmatra kako biti još konkurentnija u idućoj generaciji lansera. ESA ih trenutno razvija i nabavlja, no želi stvoriti sustav koji će zrcaliti razvoj američkog SpaceX-a. 
To bi započelo novom generacijom mini-lansera koji bi mogli biti dugoročna zamjena težim raketama poput Ariane 6 i Vega C. 
Aschbacher je naglasio kako je cilj moći garantirati tvrtkama određeni broj lansiranja u budućnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Source link

Exit mobile version