Site icon svakodnevno.me

Koliko košta organizacija Eura i koliko će dobiti savezi? ‘Uefin budžet dodirnuo najnižu točku’

Koliko košta organizacija Eura i koliko će dobiti savezi? ‘Uefin budžet dodirnuo najnižu točku’

Uefin plan za poboljšanje financijskog stanja pogođenog pandemijom započinje s Europskim prvenstvom u nogometu 2024. koje se održava u Njemačkoj. Očekuje se prihod od oko 2,5 milijardi eura od emitiranja, sponzorskih ugovora, prodaje ulaznica i licenciranja za 51 utakmicu koja će se igrati od 14. lipnja do 14. srpnja, s početkom u Münchenu i završetkom u Berlinu. Uefa predviđa da će gotovo polovica prihoda, oko 1,2 milijarde eura, biti dobit koja će joj financirati rad u sljedeće četiri godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

00:36

Ludnica u Neuruppinu: ‘Vatrene’ očekuje 5000 Hrvata

|
Video: 24sata Video

Troškovi organizacije turnira uključuju stotine milijuna eura u nagradnom fondu za 24 momčadi i dnevne isplate klubovima čiji su igrači dio reprezentacija. Njemačka je odabrana za domaćina turnira u rujnu 2018., bez da su znali kako će svijet pogoditi zdravstvena kriza. Organizacija je naučila iz svojih greška pa je tako imala pandemiju na umu kada je odlučila dodijeliti Euro 2028. Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Fokus im je bio na financijskoj stabilnosti nakon troškova i niskih prihoda Eura 2020. koji je održan u 11 zemalja s polupraznim stadionima.

Zalihe novca dosegnule najnižu točku
Uefa je postavila osnovnu razinu budžeta na 500 milijuna eura, a prije pandemije on je bio nešto viši i iznosio je 575 milijuna eura. U najnovijim financijskim izvještajima za 2023., zalihe novca su pale na 360 milijuna eura. Financijski direktor Uefe, Josef Koller, izjavio je da je budžet sada dosegnuo najnižu točku.
Europsko prvenstvo ključno je za financije jer osigurava sredstva za razvoj članica. Iako Liga prvaka i druga klupska natjecanja generiraju više novca veći dio tih prihoda vraća se klubovima. Za primjer, Liga prvaka ove je sezone generirala oko 3,5 milijardi eura, a Uefin udio iznosi 6,5 posto neto prihoda nakon odbitaka, što je manje od 200 milijuna eura godišnje.

Leonardo Bonucci File Photo

|
Foto: Nick Potts/PRESS ASSOCIATION

Veliku količinu novac krovnoj organizaciji donijet će i sponzori kojih ne manjka na ovako ovelikom natjecanju. Među njih 13 su Adidas, Coca-Cola, katarska turistička zajednica, te nekoliko kineskih tehnoloških tvrtki. Kada je riječ o naknadi za emitiranje, Uefa obično daje prednost besplatnim emiterima u Europi, dok će u Sjedinjenim Državama igre prenositi Fox Sports na engleskom i Vix na španjolskom jeziku. Prihod od turnira podržava program “HatTrick” kojim se financiraju građevinski projekti, operativni troškovi, nacionalne momčadi. 

– Svaka od naših udruga članica ispunjava uvjete za primanja do 17 milijuna eura tijekom četverogodišnjeg ciklusa programa od srpnja 2024. do lipnja 2028. – tvrdi Uefa o svom osnovnom financiranju.
Njezine članice dobiju dvostruku više novca od europske organizacije nego od Fife, prenos Associated Press.
Dogovorena podjela novca nagradnog fonda
Nagradni fond od 331 milijuna eura podijelit će se između 24 nacionalne federacije, a prvak može osvojiti do 28,5 milijuna eura. Više od 600 klubova, uključujući i one izvan Europe, dobit će naknade iz fonda od 240 milijuna eura za puštanje svojih igrača na natjecanje. Chelsea je tako nakon Eura 2020. primio najveću isplatu od 5,1 milijun eura, dok su engleski klubovi ukupno dobili 47 milijuna eura.

International Friendly – Portugal v Croatia

|
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS

Europsko prvenstvo 2024. bit će treći turnir s 24 reprezentacije, nakon formata s 16 momčadi (1996.-2012.), osam momčadi (1980.-1992.) i četiri momčadi u prvim izdanjima. U Njemačkoj će se odigrati 51 utakmica s terminima u 15, 18 i 21 sat. Uefa nije povećala nagradni fond u odnosu na prethodni Euro, ali je budžet za 30 milijuna eura veći nego na Euru 2016. u Francuskoj. Prema dogovoru HNS-a i reprezentativaca, 60 posto novca za plasman na veliko natjecanje ide HNS-u, a 40 posto igračima i stožeru, dok se bonusi za rezultate dijele u omjeru 50-50.
Evo koliko će savezi dobiti:

plasman na završni turnir: 9,25 milijuna eura
remi u grupnoj fazi: 500.000 eura
pobjeda u grupnoj fazi: milijun eura
osmina finala: 1,5 milijuna eura
četvrtfinale: 2,5 milijuna eura
polufinale: 4 milijuna eura
drugo mjesto: +5 milijuna eura
pobjednik: +8 milijuna eura

Prvo Europsko prvenstvo održano je u Francuskoj 1960., a sudjelovale su četiri momčadi. Do 1980. turnir se proširio na osam momčadi, a od 1996. na 16 momčadi. Format s 24 momčadi uveden je 2016. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Source link

Exit mobile version