Site icon svakodnevno.me

Želite drugu boju očiju? Može, ali to ćete platiti 9000 eura!

Želite drugu boju očiju? Može, ali to ćete platiti 9000 eura!

Ako ste ikad poželjeli promijeniti boju očiju, vjerovali ili ne – to možete napraviti trajno u Francuskoj ili Italiji. Naime, riječ je o tehnici FLAAK (Femto Laser Assisted Aesthetic Keratopigmentation) koju radi klinika New Color u Nici, a kojom se mijenja boja očiju.

POGLEDAJTE VIDEO:

01:14

Oftalmolog Benedict Rak smislio novi 3d sustav operiranja očiju

|
Video: 24sata/pixsell

O toj metodi postoje i internetska stranica i Instagram profil, na kojima možete vidjeti rezultate pacijenata. Tamo stoje sve upute i cijene, a možete promijeniti čak i boju samo jednog oka.

Sve te operacije radi talijanski oftalmolog Renato De Natale, koji radi u Nici u klinici New Color i u Vista Vision u Italiji, a nama je otkrio kako je počeo s tim i kako to funkcionira te je podijelio i fotografije nekih svojih radova.

Foto: Privatni album Renato De Natale

– Počeo sam raditi ove operacije prije tri godine, a cijena ovakve operacije varira. Ako pacijent izabere postojeću boju, onda je cijena fiksna – 9000 eura, a ako pacijent želi personaliziranu boju, onda je cijena veća. Operirao sam već više od 200 očiju, a ljudi najčešće žele imati zelene ili svijetloplave oči – rekao je De Natale.

Foto: Privatni album Renato De Natale

Što se tiče ove tehnike, educirao se u Francuskoj, a procedura je relativno jednostavna i ne traje dugo.

Foto: Privatni album Renato De Natale

– Koristi se laser kojim se otvori rožnica, a zatim kirurg stavlja boju u rožnicu i ravnomjerno je raspredi. Oporavak je jako brz, vid se ne mijenja, ali će biti zamagljen od tri do četiri dana. Kasnije se oko oporavlja bez ikakvih nuspojava – ističe De Natale.
Ipak, ne mogu se svi podvrgnuti ovakvoj vrsti operacije jer se prvo trebaju obaviti pretrage.

Foto: Privatni album Renato De Natale

– Prije operacije mjerimo debljinu rožnice kako bismo isključili abnormalnosti. Također, radimo i topografiju i mikroskopiju rožnice kako bismo dobili kompletnu sliku o stanju oka. Ovakva operacija nije opasna za oko jer se dira samo površina oka i ne ulazimo direktno unutar njega. To nije invazivna operacija – zaključuje De Natale.

Foto: Privatni album Renato De Natale

Mišljenje domaćeg stručnjaka
Komentar na vrstu zahvata dao je i naš stručnjak i specijalist oftalmologije Ivan Gabrić iz Klinike Svjetlost koji upozorava da ovakav zahvat nije nimalo bezazlen.
– To je izuzetno opasna procedura koju ne bih preporučio nikome. To nije promjena boje očiju, to je injektiranje tinte za tetovažu u rožnicu oka. On ne mijenja vašu šarenicu, nego on u vašoj rožnici, prednjem prozirnom dijelu oka, napravi jedan džep. To je isti džep koji mi radimo ljudima kad im skidamo dioptriju. Samo što on u taj džep stavlja boju. To se kao takvo teoretski može raditi, ali je izuzetno opasno. Postoji veliki rizik od infekcije, rizik od topljenja rožnice, kao i rizik trajnog oštećenja vida – kaže Gabrić.

Zagreb: Dr. Ivan Gabrić iz poliklinike Svjetlost

|
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Objasnio je i kako taj efekt jako dobro izgleda samo dok gledate direktno u čovjeka, jer se tom metodom može obojiti samo unutarnjih devet milimetara, a ne može periferija.
I to onda izgleda dosta loše.
– On ne koristi nikakvu specijalnu opremu za taj postupak. To je samo tinta za tetovaže i laser za skidanje dioptrije koji zaustavljaju prije nego što dođe do centra oka. Time se trajno narušava kvaliteta noćnog vida, kao i sigurnost tih pacijenata – rekao je Gabrić.

Za kraj, dodao je kako takvo bojenje očiju nije u potpunosti trajno. Sigurno će se dio efekta izgubiti i sigurno postoji rizik da dođe do upalne reakcije rožnice koja može dovesti do topljenja iste. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Source link

Exit mobile version