Site icon svakodnevno.me

Zaustavljanje vatre u Ukrajini moglo bi se dogoditi duž trenutne linije fronte: Trumpov plan – prisiliti Putina i Zelenskog na pregovore po svaku cijenu

Zaustavljanje vatre u Ukrajini moglo bi se dogoditi duž trenutne linije fronte: Trumpov plan – prisiliti Putina i Zelenskog na pregovore po svaku cijenu

Nova Perspektiva?

Ovaj prijedlog mogao bi predstavljati značajan zaokret u stavu SAD-a prema ratu, izazivajući protivljenje europskih saveznika, ali i unutar same Republikanske stranke Donalda Trumpa.

Prema izvještaju Reutersa, dva ključna Trumpova savjetnika iznijela su plan prema kojem bi Trump, u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima, nastojao okončati krvavi sukob u Ukrajini koji je već odnio stotine tisuća života. Plan je prilično kontroverzan jer uključuje zamrzavanje sukoba.

Metod Mrkve i Batine

– Plan predviđa moguću obustavu isporuke oružja Ukrajini ako odbije pregovarati s Rusijom o završetku rata. Istovremeno, Sjedinjene Države bi upozorile Moskvu da bi odbijanje pregovora rezultiralo povećanom američkom podrškom Ukrajini – izjavio je umirovljeni general pukovnik Keith Kellogg, jedan od Trumpovih savjetnika za nacionalnu sigurnost. Prema planu, Kellogg i Fred Fleitz, bivši šefovi stožera u Trumpovom Vijeću za nacionalnu sigurnost, predlažu prekid vatre duž trenutnih linija bojišnice tijekom mirovnih pregovora. Strategija je već predstavljena Trumpu, koji je odgovorio pozitivno, kako je izjavio Fleitz.

– Ne tvrdim da se složio sa svakom riječi, ali dobili smo pozitivne povratne informacije – rekao je Fleitz. Ovaj prijedlog bi značio veliku promjenu u američkom stavu prema ratu, izazivajući protivljenje europskih saveznika i unutar same Republikanske stranke.

Kremlj je reagirao na plan rekavši da bi svaki mirovni prijedlog nove Trumpove administracije morao odražavati stvarnost na terenu, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin ostao otvoren za pregovore.

– Vrijednost svakog plana leži u detaljima i uvažavanju stvarnog stanja na terenu – izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Reuters.

– Predsjednik Putin je više puta izjavio da je Rusija otvorena za pregovore, uzimajući u obzir stvarno stanje na terenu. Ostajemo otvoreni za pregovore, ali prvo moramo proučiti plan – rekao je Peskov. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjeve za komentar.

Sukus Plana

Plan predviđa da će Moskva biti pod pritiskom povećane isporuke oružja Ukrajini ako odbije pregovore, dok će s druge strane Ukrajina biti pod pritiskom obustave isporuke oružja ako odbije pregovore. Kellogg je istaknuo kako je ključno brzo dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački stol ako Trump pobijedi na izborima. Prema njihovom istraživačkom radu, Moskva bi bila potaknuta da sjedne za stol s obećanjem o odgađanju članstva Ukrajine u NATO-u na dulje razdoblje. Fleitz je izjavio da Ukrajina ne mora službeno ustupiti teritorij Rusiji prema njihovom planu, ali je malo vjerojatno da će Ukrajina uskoro povratiti kontrolu nad svim svojim teritorijem. Trajni mir u Ukrajini zahtijeva dodatna sigurnosna jamstva, a “naoružavanje Ukrajine do zuba” je ključni element tog plana.

Kritike

Iz kampanje predsjednika Joea Bidena poručuju kako Trump očito nije zainteresiran za suprotstavljanje Putinu.

– Donald Trump hvali Vladimira Putina kad god mu se ukaže prilika i jasno je dao do znanja da se neće protiviti Putinu niti se zalagati za demokraciju – rekao je glasnogovornik kampanje James Singer.

Analitičari također ističu da bi neki republikanci mogli biti suzdržani glede dijela plana koji uključuje veću pomoć Ukrajini.

– Trumpovi pristaše žele smanjiti pomoć, ako ne i potpuno zatvoriti slavinu – rekao je Charles Kupchan iz Vijeća za vanjske odnose.

Putin je ovog mjeseca izjavio da bi rat mogao završiti ako Ukrajina odustane od svojih ambicija za članstvom u NATO-u i preda četiri istočne i južne pokrajine na koje Rusija polaže pravo. Ukrajina odbacuje bilo kakvu ideju o predaji teritorija i zamrzavanju sukoba na sadašnjim linijama fronte. Tijekom sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda prošlog tjedna, francuski i britanski veleposlanici ponovili su svoje stajalište da se mir može postići samo povlačenjem Rusije s ukrajinskog teritorija, što je i Kijev istaknuo kao svoj uvjet.

Exit mobile version